Graham KendrickGraham Kendrick

Je hebt aanbiddingsleiders en je hebt Graham Kendrick. Niet dat de Brit ‘apart’ is, maar als je de kwaliteit en diepgang in aanbidding kunt meten, dan horen zijn liederen in de buitencategorie. Kendrick’s collega aanbiddingsleiders spreken vol ontzag over hem, zijn inzicht en zijn teksten.

Graham Kendrick was de zoon van een Baptistenvoorganger en was dus van kinds af aan al bekend met de kracht van muziek in de kerk. Voor zijn omgeving zal het dan ook geen verrassing zijn geweest dat hij in zijn late tienerjaren liedjes begon te schrijven. Was het eerst nog als lid van een band en later als singer-songwriter met vooral persoonlijk gerichte teksten in zijn muziek; uiteindelijk pakte Graham zijn liefde voor het leven op. Het schrijven van aanbiddingsliederen met een uitgediepte theologie als basis.

De muziek ontstond meer dan eens vanuit bewegingen waar Kendrick in actief was. Zo was hij een van de oprichters van de ‘Mars voor Jezus’; een evenement in diverse landen over de hele wereld (ook in Nederland). En de liedjes vanuit die bewegingen kwamen op hun beurt in kerk- en liedbundels. Diverse songs in de Opwekkingsbundel bijvoorbeeld, zijn van Kendrick’s hand.

Door de jaren heen heeft Graham zich ontwikkelt tot een autoriteit op het gebied van aanbiddingsmuziek. Regelmatig introduceert hij nieuwe manieren om de Bijbel en aanbidding op een frisse manier een plek in de kerk van nu te geven. En ondertussen leert een nieuwe generatie de liedjes die de ouders van nu vormden. Zo werd zijn bekendste lied, ‘Shine Jesus Shine’, in Nederland vooral bekend door het gebruik in de tune van de Evangelische Omroep. Hij blijft diep geworteld in Engeland, waar hij meer en meer beschouwd wordt als een schrijver wiens werk de kerk de komende decennia nog zal vormen.

Meer over het lied Hymn of the ages van Graham Kendrick