Joel HoustonJoel Houston

Lange tijd was Joel Timothy Houston 'de zoon van'. Zijn vader Brian is de oprichter en voorganger van de Hillsong kerk in Australië; een gemeente met een bijzonder actief jongerenwerk.
De jonge Joel liep altijd al warm voor muziek, maar het was voor hem niet vanzelfsprekend om in de kerk van zijn vader op die manier actief te zijn. Samen met enkele vrienden richtte hij de band Able op, met grootse dromen over internationale concerten en reizen.

Het liep anders; Able werd een teleurstelling en de 17-jarige Joel pakte alsnog een taak op in de kerk van zijn vader; ditmaal in één van de bands die binnen het Hillsong-netwerk aanbiddingsavonden begeleidden. Er waren meer van dergelijke groepen, die eens in de zoveel tijd gezamenlijk optraden in een conferentie-setting, onder de naam 'United'.

Langzaam groeide Joel uit tot een aanbiddingsleider, tekstschrijver en een leider in de groep. Toen Reuben Morgan zijn positie als bandleider opgaf, werd Joel de motor achter Hillsong United, waar hij piano en gitaar speelde. In de daaropvolgende jaren werd United het bepalende gezicht van moderne aanbidding en kwam Houston's droom van internationale reizen alsnog uit. Hij kwam terecht in New York, waar hij vandaag de dag leiding geeft aan een Hillsong kerk aldaar. Daarnaast blijft hij betrokken als voornaamste tekstschrijver en bandleider binnen Hillsong United.

 

Meer over het lied Oceans van Joel Houston
Meer over het lied Broken vessels van Joel Houston en Jonas Myrin