Judith KoedootJudith Koedoot

Judith Koedoot ('65) is de jongste van zes kinderen en komt uit een muzikale familie. Vader Mannes van Essen speelt orgel, moeder Suze zingt en alle broers en zussen zijn actief in de muziek.

Vanaf haar tiende gaat ze pianospelen, wat al snel resulteert in spelen in een bandje (bij Theo Lens). Ze ontdekt de jazzy invloeden in de pop en gospel (Stevie Wonder, Andrae Crouch, Steely Dan, Al Jarreau) en besluit uiteindelijk - na eerst de schildersschool gedaan te hebben - om het conservatorium te volgen. Daar studeert ze bij Rik Elings en Henk Meutgeert piano-lichte muziek ('89-'94).

In haar studententijd leert ze Talitha Nawijn kennen (studeerde zang-lichte muziek) en speelt ze jaren in de formatie 'Peper' ('n tikkeltje eigenzinnig meidengospelkwartet). Hier wordt de basis gelegd van de jarenlange samenwerking en vriendschap met Talitha.

Judith ging pianoles geven en speelt bij diverse bands en solisten (o.a. Prinsen & Prinsessen, Ben Ketting, Opwekking, Rolof Mulder, Peter Helms, EO-vrouw-zijn).
Het begeleiden van samenzang in haar kerk (Vrije Evangelisatie Zwolle) blijft door alle jaren heen ook een van haar favoriete bezigheden. In 1997 trouwt ze met Jacob Koedoot en wordt vervolgens trotse moeder van Lotte ('98), Nienke ('01) en Loes ('03).

Een aantal jaren legt de muziek het af tegen de focus op het gezin, maar vanaf 2006 pakt ze de muzikale draad weer op door samen met Talitha te werken aan eigen nummers. Dat resulteert uiteindelijk begin 2009 in de cd RAAK. Deze cd exposeert haar muzikale creativiteit, haar relatie met God en de groeiende verwondering over de impact van zijn Woord. Bovendien schreef Judith een aantal samenzangliederen voor de bundel Opwekking, waaronder Opwekking 673: ‘Heer van de hemelse machten’.

Ze ontwikkelde de cursus 'liedschrijven' die in september 2011 van start ging (in samenwerking met Marcel Zimmer) en gegeven werd in het Leerhuis van de VEZ.

Het schrijven heeft Judith 'gegrepen' en ze is momenteel bezig daarin verder te groeien, maar ook om anderen te stimuleren om zich daarin te ontplooien.

Meer over het lied Vrede voor Jeruzalem van Judith Koedoot en Allianne Dijkstra

Meer over het lied Zoek rust mijn ziel van Judith Koedoot en Marcel Koning