Kees KraayenoordKees Kraayenoord

Wie de opdracht krijgt om Nederlandse aanbiddingsleiders op te noemen, zal al snel de naam van Kees Kraayenoord noemen. In de afgelopen 12 jaar heeft hij zijn passie als aanbiddingsleider vorm gegeven.

Sinds zijn tienertijd was het al Kees’ verlangen om aanbidding te leiden en te zingen van wie God is. Op zijn 17e begon Kees aanbidding te leiden bij de jeugdgroep op de zolder van de kerk en ging hij naar een cursus ‘worship leading’ van Jeugd met een Opdracht. Via Belinda van de Loo (Jeugd met een Opdracht), kwam Kees in contact met stichting Opwekking en was hij vervolgens regelmatig te horen op de bekende Opwekking cd’s. In deze periode raakte Kees bij meer projecten betrokken, zoals het Ronduit Gospel Choir en de Ronduit Praiseband. Daardoor was hij geregeld te zien op de Nederlandse televisie in het programma ‘Praise’ van de EO.

Een jarenlange samenwerking met Ralph van Manen zorgde uiteindelijk voor een belangrijke schakel. Tijdens een concert met van Manen zag één van de organisatoren van het Flevo Festival Kees een moment van aanbidding leiden. Niet lang daarna kwam de eerste van een reeks uitnodigingen voor het Flevo Festival. In 2002 stond Kees, samen met zijn voor de gelegenheid bijeengebrachte band, in de Big Top tent van Flevo. Dat jaar leidde hij een drietal aanbiddingsdiensten die uiteindelijk,een jaar later, uitmondden in de live cd ‘This Is My Cry’.

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd: Kees heeft met zijn team uitgebreid getourd, cd’s en dvd’s gemaakt (zowel Nederlands- als Engelstalig en hij heeft, door verschillende stijlen van muziek aan te bieden, bij praktisch elke denominatie een plek gevonden om het evangelie uit te dragen. Of het nu een gevoelig lied als ‘God Of The Moon And Stars’ is, een modern aanbiddingslied wat met volledige band gespeeld wordt of de Nederlandse bewerkingen van gezangen, die Kees opnam op albums als ‘Jezus Leven Van Mijn Leven’; de rode draad in deze bediening is altijd gebleven: muziek, woord & missie.

Het in 2014 verschenen ‘Uw Liefde Tegemoet’ is een project dat een markeerpunt is voor Kees; een nieuw hoofdstuk waarin het ondersteunen van lokale kerken centraal staat. Waar het de muziek betreft, schrijft Kees nog steeds nieuwe liederen en zijn er nog altijd concerten. Maar de focus ligt daarbij voor Kees op het ondersteunen van kerken. Daarnaast zet Kraayenoord zich praktisch in binnen de Mozaiek0318 gemeente in Veenendaal. Jaren geleden was het al een droom van Kees om een gemeente te stichten en bouwen, en met een huisgroep als start, groeide de nieuwe gemeente in Veenendaal al snel uit tot een plek waar Kees vandaag de dag te vinden is als medewerker, spreker en aanbiddingsleider. Zijn missie is het ondersteunen van de lokale kerk, wat nu dankzij de ervaring van de afgelopen jaren veel vormen aanneemt. “Dat kan in de vorm van het schrijven van liederen zijn, zoals ‘Uw Liefde Tegemoet’, maar ook door onderwijs” zegt Kees. Hij is op deze manier ook betrokken bij de Worship Central cursus. “Ik vind het geweldig om met de ontwikkeling van gemeenten en aanbiddingsleiders bezig te zijn. Zo wil ik mijn leven meer inkleuren.”

Meer informatie: www.keeskraayenoord.nl

Meer over het lied Vaders huis van Kees Kraayenoord en Elbert Smelt
Meer over het lied O wat een wonder van Kees Kraayenoord
Meer over de liederen Dit is Jezus, Uw liefde tegemoet en Aanvaard van Kees Kraayenoord
Meer over de liederen Beschermer, Wij zien het kruis en U alleen maakt vrij van Kees Kraayenoord
Meer over de liederen Heerser over alle dingen en Uw vrede vult dit huis (Abba Vader) van Kees Kraayenoord