Matt RedmanMatt Redman

Vandaag de dag kijken we op tegen de hymnschrijvers van weleer; de auteurs van kerkliederen die de hele wereld over gingen en eeuwenlang blijven klinken. Er zijn weinig aanbiddingsleiders waarvan gezegd wordt dat hun liederen dezelfde potentie hebben. Maar Matt Redman is er ongetwijfeld één van. Hij schrijft al jaren liederen als ‘The Heart Of Worship’ en ’10.000 Reasons’; klassiekers met zowel geestelijke diepgang als de unieke eigenschap dat ze mensen over de hele wereld aanspreken. Opvallend genoeg begon dat succesverhaal met een tragedie.

Toen de Brit Matt Redman zeven jaar oud was, pleegde zijn vader zelfmoord. Het was vanzelfsprekend een grote schok waarvan de gevolgen lang doorwerkten. Een paar jaar later, toen Matt de beweegredenen achter de daad hoorde, maakte hij een evangelisatiebijeenkomst mee met Luis Palau. Hij was tien jaar oud en wijdde zich toe aan een ontdekkingstocht met God. Het was deels een zoektocht naar hoop in de tragedie van zijn vaders dood. Die tocht werd al snel op de proef gesteld. Matt’s moeder hertrouwde, maar zijn nieuwe stiefvader begon het gezin al snel te misbruiken. In die donkere tijd klampte Matt zich vast aan zijn gevonden geloof en verdiepte hij zich in de Bijbel. Het werd nog meer een bron van troost.

Matt’s leven kwam in een stroomversnelling toen Mike Pilavachi, oprichter van de Soul Survivor beweging, hem onder zijn hoede nam en stimuleerde om aanbidding te gaan leiden. Dat bleek een schot in de roos, met ‘The Heart Of Worship’ als bekendste uitkomst. Honderden liedjes verder is Matt Redman onbetwist één van de bekendste en meest getalenteerde aanbiddingsleiders ter wereld. Maar het succes werd regelmatig nog steeds overschaduwd door pijn. Zo kreeg Matt’s vrouw verschillende miskramen op rij. Matt’s reactie op die moeiten bleef hetzelfde; hij dook de Bijbel in en schreef liedjes erover met collega’s, als een getuigenis van de hoop die hij hield in God (o.a. ‘Blessed Be Your Name’ en ‘You Never Let Go’). Veel van zijn nummers zijn vertaald in de Opwekkingsbundel terecht gekomen.

In Nederland werd Matt Redman landelijk nieuws toen het gepresenteerde Koningslied voor de inhuldiging van Willem-Alexander veel gelijkenis toonde met ‘10000 Reasons’ van Matt. Voor de aanbiddingsleider was het eerder een leuke bijkomstigheid dan een irritatie; het platform voor het lied werd alleen maar groter nadat het eerder al diverse Grammy Awards had gewonnen.

Matt Redman staat inmiddels, diverse albums en tientallen liedjes verder, in de boeken vermeld als één van de invloedrijkste aanbiddingsleiders ter wereld. Dat hij desondanks ook één van de meest bescheiden is, pleit des te meer voor zijn hart en werk. Nadat Matt een aantal jaren geleden naar Amerika verhuisde om daar te helpen bij het oprichten van de Passion City Church, verhuisde hij onlangs weer terug naar zijn geboorteland; Engeland. Hij blijft betrokken bij Passion en is naast zijn eigen albums ook regelmatig te horen op de live worship cds van de beweging. Redman heeft naast zijn muzikale werk diverse boeken geschreven over aanbidding.

Meer informatie: www.mattredman.com

Meer over het lied Hoe kan ik anders van Matt Redman