De Heer is ons huisJonah - het project & de schrijvers

Muziek heeft veel functies. Het geeft ons een stem, het dient het gemeente-zijn en het kan helpen om een idee of plan vleugels te geven. De liedjes die op het project ‘De Heer Is Ons Huis’ zijn verzameld, doen het allemaal.

‘De Heer Is Ons Huis’ is als project ontstaan vanuit Jonah; een gemeente in Ede. Een paar jaar geleden had deze gemeenschap een nieuw pand gekocht, en om de aanschaf en verbouwing te financieren, werden er verschillende acties gestart. Omdat Jonah een gemeente is met veel creatievelingen en muziek daarin een rode draad is, kwam het idee al snel op een cd. “In eerste instantie dachten we aan enkel een cd met een mix van bekende en nieuwe, eigen liedjes” vertelt Reyer van Drongelen. Hij is één van de schrijvers en arrangeurs van het project. “Maar toen we met het team samen kwamen om het te bespreken, kwamen we al snel op het idee van het schrijven van enkel eigen liedjes.” Teamlid Matthijs Bats droeg ‘De Heer Is Ons Huis’ als thema aan. Het haakte aan op een Bijbelvers: Deuteronomium 33 vers 27: ‘De eeuwige God is u een woning en onder u zijn eeuwige armen.’ Dat bracht ons op een heleboel gedachten” vertelt Reyer. “Want waar draait het om in een kerk? Om als christenen fijn bij elkaar te komen en een mooi gebouw te hebben?  Het gaat juist uiteindelijk niet om spullen, bezit of stenen. Het gaat om de wetenschap dat wij vanuit God functioneren. Dat we van Hem inspiratie en kracht krijgen voor ons leven.”

Met die inspiratievonk ontstonden in mum van tijd nieuwe liederen. “Gaandeweg vonden we in de Bijbel verscheidene teksten waar God in verband gebracht wordt met een woning of schuilplaats. Dat kreeg ook een plek in de liedjes” aldus Reyer. Zo gaan de liedjes dus verder dan alleen de metafoor van een huis. Zo ontstonden ook liedjes over het verdwalen; het heimwee hebben naar God. En net zoals het muziekteam veelkleurig is, is de muziek dat ook geworden. Pop, soul, black gospel, indie en Americana klinken allemaal door in deze nieuwe Nederlandse aanbidding. Er zit een bepaalde speelsheid in de liedjes, en daar is bewust naar gestreefd. “Vanwege het unieke van het project wilden we de muziek ook een eigen identiteit geven” vertelt Reyer. “Bovendien is er al genoeg muziek in bepaalde stijlen. We wilden ook daarom iets fris en nieuws brengen.”
Uiteindelijk hoopt het team dat de liedjes van ‘De Heer Is Ons Huis’ niet alleen hun eigen gemeente van dienst zijn, maar hun weg gaan vinden door heel Nederland. Om christenen het perspectief te geven van God als schuilplaats, maar ook om ze zich te laten uiten in moeilijke tijden. Zo is het aanbod aan muziek voor de kerk weer een stuk rijker geworden.

De arrangeurs:

Over Reyer van Drongelen
Reyer is al een tijd muzikaal actief. Logisch zou je zeggen, met twee muzikale ouders. Al enkele jaren is hij bezig als muzikant en aanbiddingsleider in Nederland, tevens zijn er inmiddels plannen voor een solo CD. De afgelopen vijf á zes jaar ontwikkelde hij het liedschrijftalent in zijn gemeente, waarbij ‘De Heer Is Ons Huis’ een groot tastbaar resultaat is.

Over Matthijs Bats
Matthijs studeerde journalistiek en kwam in zijn werk voor onder andere de Evangelische Omroep, Youth For Christ en de door Kees Kraayenoord gestarte stichting ‘De Liefde Wint’ regelmatig in contact met artiesten en muzikaal talent; een talent dat bij hemzelf ook steeds meer ging borrelen. Met ‘De Heer Is Ons Huis’ kreeg het een plek.

Meer over het lied Thuis van Margreet Coffa, Matthijs Bats en Reyer van Drongelen

Meer over het lied Ver weg van Matthijs Bats

Meer over het lied Heimwee van Julia Hofstede, Matthijs Bats en Reyer van Drongelen

Meer informatie over dit project en verkoop van de cd vindt u op www.deheerisonshuis.nl