God is mijn Herder (The Lord's my Shepherd) - Psalm 23

Auteur: Stuart Townend
Ned. tekst: Harold ten Cate
© 1996 Thankyou Music (adm. by Smallstonemediasongs.com)

De tekst van Psalm 23 is één van de bekendste uit de Bijbel, en wordt meer dan eens gebruikt om de hoop uit te drukken die christenen hebben in tijden van nood. Die hoop is van alle eeuwen, en in een Schots gezangenboek verscheen in de 17e eeuw dan ook al een hymne met de tekst van Psalm 23 als basis (‘The Lord’s My Shepherd, I Shall Not Want’).

De gedachte die als rode draad door de Psalm loopt, is ook datgene wat voor de Brit Stuart Townend de basis werd voor zijn moderne bewerking van de oude hymn (op zijn beurt weer een bewerking van Psalm 23). En dus werd het ‘anker’ in het lied het vertrouwen dat God, in Zijn Goedheid en oneindige genade, hem uiteindelijk tot zijn bestemming zal brengen.

Als lied is de Psalm in diverse muzikale tradities een hymne. Dat lag al dicht bij Stuart’s hart, aangezien hij bekend staat als moderne hymneschrijver. Tegelijkertijd wilde Townend een melodie voor het lied schrijven die zowel de rust uitdrukt die men bij God vindt, maar ook raakvlakken heeft met moderne muziekstijlen en een nieuwe generatie.

Voor Stuart’s bewerking van de Psalm gebruikte hij weliswaar de bekende openingszin als titel, maar verwerkte hij ook tekstpassages uit Psalm 36 en 56 in het lied; tekstpassages die beiden spreken over vertrouwen op en schuilen bij God. Het zijn geen toevallig gekozen teksten. “Liederen kunnen ons echt helpen om de waarheid uit de Bijbel te overdenken en vast te houden” aldus Stuart. En de boodschap van Psalm 23, die zowel de dalen in het leven als de vrede van God benoemt, is voor hem een overduidelijk voorbeeld omdat het in tijden van nood niet altijd vanzelfsprekend lijkt, de goedheid van God voor ogen te houden. “Het is zo belangrijk dat onze leven niet op ons gevoel gefundeerd zijn of op onze omstandigheden, maar op het woord van God” zegt Townend. “Ik krijg regelmatig post die voor mij bevestigt dat je in een lied de waarheid van het Evangelie kunt vertellen op een poëtische manier die toch ook toegankelijk is. Zo kan een lied echt een impact hebben op het leven van mensen.”

En dat is precies wat met ‘God is mijn Herder’ is gebeurd.

Dit lied is niet meer gratis te downloaden, maar beschikbaar via www.gospelmusic.nl
De tekst van dit lied is nog wel beschikbaar, klik hier

Sample bestand

Bladmuziek bestand

Download bladmuziek

Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/vhosts/zingeennieuwlied.nl/httpdocs/lib/c_reacties.php on line 56


Login in om te kunnen reageren

Reacties