Hoe kan ik anders

(Opwekking 749)
Oorspronkelijke titel: How can I keep from singing
Auteurs: Chris Tomlin, Matt Redman en Ed Cash
Ned. tekst: Menno van der Beek
© 2006 Thankyou Music/Worshiptogether.com Songs/Sixsteps Music/Vamos Publishing/Wondrously Made Music
(adm. at Smallstonemediasongs.com)

Wie op zoek gaat naar de oorsprong van ‘Hoe kan ik anders’ (Opw. 749) moet ver terug in de tijd. Het jaar 1860 om precies te zijn. Toen schreef Robert Lowry, een Amerikaanse predikant, volgens de overlevering de hymn ‘How Can I Keep From Singing’. Het was een lied dat geschreven was als een uitroep van vertrouwen in God; dwars door de stormen van het leven heen.

En dat was ook wat Matt Redman en Chris Tomlin zo aantrok toen ze bij elkaar kwamen om nieuwe muziek te schrijven. Matt verdiepte zich al langer in oude hymn schrijvers. Zij vormen voor hem een logische inspiratiebron. Chris Tomlin was inmiddels ‘doorgebroken’ met liederen als ‘Indescribable’ en ‘How Great Is Our God’, en zocht inspiratie om de kerk een frisse boodschap te brengen in een lied. Toen Redman de oude hymn van Lowry ter sprake bracht, was Tomlin gelijk enthousiast. Maar er was een klein probleem; er was alleen tekst. De oorspronkelijke melodie was in de loop van de tijd verloren gegaan. “We vonden allebei de hymn heel geschikt” vertelt Tomlin, “maar we hebben geen idee hoe de melodie vroeger ging. Wat mij echter trok, was die tekst. De woorden zijn zo vers; alsof ze geschreven zijn in en voor onze tijd! Het is actueel; ook in taalgebruik. Het is een lied dat je in moeilijke tijden kunt zingen. Je kunt God ook aanbidden in de dalen. Ik denk dat er te weinig aanbiddingsliederen zijn die die boodschap brengen.”

Bij het bewerken van de tekst en melodie was ook Psalm 30 inspiratiebron voor Redman en Tomlin. De Psalm van David is immers eenzelfde roep om God te prijzen daar waar het fout lijkt te gaan, en een lofprijs uit dankbaarheid daar waar God heeft ingegrepen. Met een bewerkte tekst en een gloednieuwe melodie, toegevoegd in de 21e eeuw, presenteerde Chris Tomlin ‘How Can I Keep From Singing’ als nota bene het openingslied van zijn cd ‘See The Morning’. Sindsdien hebben miljoenen de hymn herontdekt. En kan Nederland het lied zingen in de eigen taal met ‘Hoe Kan Ik Anders’.

‘Hoe kan ik anders’ is onlangs verschenen in de bundel Opwekkingsliederen. (nr. 749)
Meer info www.opwekking.nl en bladmuziek.opwekking.nl

Dit lied is niet meer gratis te downloaden, maar beschikbaar via www.gospelmusic.nl
De tekst van dit lied is nog wel beschikbaar, klik hier

Sample bestand

Bladmuziek bestand

Download bladmuziek

Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/vhosts/zingeennieuwlied.nl/httpdocs/lib/c_reacties.php on line 56


Login in om te kunnen reageren

Reacties