Lopen op het water (Oceans)

Auteur: Joel Houston, Matt Crocker & Salomon Ligthelm
Ned. tekst: Tanja Lagerström
© 2012 Hillsong Music Publishing (adm. by Smallstonemediasongs.com)

UPDATE: "Oceans (Where feet may fail)" is tot ‘Worship Song van het Jaar’ uitgeroepen tijdens de jaarlijkse K-LOVE Fan Awards. Het lied staat al een aantal weken op nummer 1 in diverse hitlijsten. 

Hele goede songs blijken vaak een moeizame ontstaansgeschiedenis te hebben. ‘Oceans (Where Feet May Fail)’ is zo’n lied. De muziek ontstond hier als eerste, met Hillsong United-leider Joel Houston die zijn appartement in New York ter beschikking stelde om een week lang emoties en gedachten om te zetten in klank. Met alle meubels aan de kant kwam de melodie van ‘Oceans’ als eerste. Maar een tekst was er nog niet. Mede-schrijver Matt Crocker had wel een beeld voor zich bij het horen van de muziek; dat van oceanen, zonder precies te weten waarom.

Toen het team verder werkte aan de nieuwe United cd ‘Zion’, kwamen er ook andere schrijfsessies. Soms in de studio; soms gewoon buiten in een park. Tijdens zo’n openlucht-sessie, toepasselijk genoeg bij een waterval, ontstond een tekst die een bewerking was van Mattheus 14: de passage waarin Petrus door Jezus uitgenodigd werd om op het water te lopen.
Met de nieuwe tekst kwam het team weer bij Joel Houston, die er diep door geraakt werd. Het lied drukte nu letterlijk en figuurlijk een stap in het diep uit; het avontuur aangaan zonder te weten waar het toe leidt. Houston had in de afgelopen jaren juist een punt bereikt waarin hij zich leeg voelde. Hij had een sabbatsperiode aangevraagd om zich te bezinnen, zonder zeker te weten of hij wel naar Hillsong United terug zou keren.

De tekst en melodie van ‘Oceans (Where Feet May Fail)’ vertelden hem alles wat hij had doorgemaakt. Een geloofsstap om op God te vertrouwen en met Hem op pad te gaan, maar tegelijkertijd de onzekerheid die zo’n stap met zich meebrengt.

Dat luisteraars van het lied zich konden identificeren met ‘Oceans’, bleek al snel na het verschijnen van het album ‘Zion’. ‘Oceans’ werd met afstand het populairste lied en bereikte eind 2013 in Amerika zelfs de top van de hitlijsten. Met Joel Houston terug bij United is het een lied dat meer is dan alleen een belijdenis van de makers. Het is een stem geworden voor een ieder die voor een geloofsstap staat.

'Oceans' wint een GMA DoveAwards Song Of the Year!

Sample bestand

Bladmuziek bestand

Download bladmuziek

Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/vhosts/zingeennieuwlied.nl/httpdocs/lib/c_reacties.php on line 56


Login in om te kunnen reageren

Reacties