Vrede voor Jeruzalem

Auteurs: Judith Koedoot en Alianne Dijkstra
© 2013 Smallstone Media BV - Smallstonemediasongs.com

Hoe belangrijk het is om het schrijven van liederen in een kerk of gemeente te stimuleren, blijkt wel uit ‘Vrede Voor Jeruzalem’. Het lied was er immers hoogstwaarschijnlijk nooit geweest als schrijfsters Alianna Dijkstra en Judith Koedoot elkaar niet hadden ontmoet bij een liedschrijfcursus - georganiseerd door hun gemeente.

Judith Koedoot was de initiatiefneemster van de cursus. Als ervaren liedjesschrijfster wilde ze zo een impuls geven in haar gemeente. En die gemeente (Vrije Evangelisatie Zwolle) is groot, dus ontdekte Judith toen pas dat er ook een andere ervaren liedjesschrijfster (Alianna) in haar gemeente zat. Onmiddellijk bleek niet alleen de interesse van beiden aan te sluiten, maar ook de visie. “Ik vond het belangrijk vind om samen met anderen te schrijven en liederen op maat voor onze gemeente te hebben” vertelt Judith. “Die visie sloot helemaal aan bij wat Alianna wilde.”

De creatieve vonk was amper overgeslagen, of het lied stond al in de steigers. Alianna: “Ik kreeg het idee om een lied voor Jeruzalem te schrijven omdat we bij ons in de kerk vaak bidden voor de vrede van Jeruzalem zoals Psalm 122 (vers 6 & 7) vermeldt. Bovendien hing er na enige tijd een banner in de kerk met de tekst: ‘Bid voor de vrede van Jeruzalem’. Toen bedacht ik dat het mooi zou zijn om dat samen te bidden via een lied. Daarom schreef ik de tekst.”

Het was een logische stap voor Alianna om Judith de muziek te laten schrijven voor het lied. En deze was gelijk enthousiast: “Alianna stuurde me heel kort na onze eerste ontmoeting de tekst van Vrede voor Jeruzalem. De tekst vond ik zeer inspirerend; inhoudelijk en qua opbouw / metrum. Vrijwel vanzelf ‘floepte’ muziek er daardoor bij me uit.”
Dat die muziek minder ‘standaard’ is dan je misschien zou verwachten bij een dergelijk thema in een lied, komt door onder andere muzikale voorbeelden van Judith, zoals Stevie Wonder, Marco Borsato en Abba. Daarnaast ging haar voorkeur voor de muziek in dit lied niet uit naar ‘typische’ Israëlische folklore of het geluid wat in het algemeen geassocieerd wordt met Opwekkingsliederen. Judith koos bewust voor een mineurtoonsoort. “Dat vind ik toepasselijk vanwege het lyrische van de tekst, al verlaat het lied regelmatig even die mineurtoonsoort. Dit geeft een mooie spanning in de muziek.”
Het arrangement van het nummer zoals dit op de Opwekkingsliederen CD kwam, is uitgewerkt door Elisa Krijgsman.

‘Vrede Voor Jeruzalem’ werd opgenomen in de Opwekkingsbundel, en werd geschreven met een bijzonder, breed doel voor ogen. Alianna: “Ik hoop dat kerken samen kunnen bidden voor Jeruzalem, en dat het niet alleen een standaard gebed is dat de voorganger noemt, waar snel aan voorbij wordt gegaan. Ik hoop ook dat het gebruik van dit lied niet beperkt wordt tot bijvoorbeeld alleen ‘speciale Israël zondagen’. Ik hoop dat het lied het hele jaar door de kerk met Israël verbindt.”

Dit lied is niet meer gratis te downloaden, maar beschikbaar via www.gospelmusic.nl
De tekst van dit lied is nog wel beschikbaar, klik hier

Sample bestand

Bladmuziek bestand

Download bladmuziek

Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/vhosts/zingeennieuwlied.nl/httpdocs/lib/c_reacties.php on line 56


Login in om te kunnen reageren

Reacties